BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, 7 February 2012

Maulidur Rasul 2012




Salam sejahtera,salam Ukhuwah.salam 1 Malaysia kpd anda2 semua di luar sana...entry kali ini adalah berkenaan perarakan sempena sambutan maulidur rasul di Taman Mahsuri,Jitra,Kedah iaitu taman perumahan sy...program ini adlah anjuran Komuniti Rukun Tetangga Taman Mahsuri...utk pengetahuan anda semua..ini lah kali pertama sy dpt turut serta dlm perarakan ini kerana selepas menjejakkan kaki ke alam universiti..sy menyambut maulidur rasul di kampus sahaja..dan perarakan terakhir yg sy sertai ketika itu adalah semasa maulidur rasul tahun 2009 di uitm Machang,Kelantan.Kebetulan pula pada hari maulidur rasul tahun ini sy sedang dlm cuti semester jd dptlah sy joint perarakan ini...

Family saya...semuanya serba hitam

Muslimin dan muslimat berkumpul sebelum perarakan
Jangan terkejut..perarakan ini turut disertai oleh jiran bukan Melayu yg terdiri dr kaum Cina,India,dan Siam.Sebelum perarakan bermula...semua peserta berkumpul di dewan org ramai berdekaan surau taman mahsuri..Inilah yg dinamakan perpaduan 1 Malaysia.. =)


Sesi pendaftaran..itu jiran dpn rumah sy uncle Eng atau famous dgn panggilan 'Paksu Eng'







Remaja2 Cina

Kaum India...pakcik yg baju hijau 2 melayu ye

3 org meenachi...=)

Yg di tgh berbaju Melayu hitam 2 lah ketua perarakan merangkap ayah sy..=)



Bersiap sedia untuk berarak

Masih sempat berposing mereka ini

Jiran bukan melayu pun get ready jugak

Bergerak ke barisan permulaan.. =)

Barisan hadapan perarakan

Barisan jiran bukan melayu..tp pemegang signboard itu budak melayu ye.. =)

Panas terik tdk dihiraukan...

sambil berarak sambil berselawat ke atas baginda




hihi....
Setelah berarak mengelilingi kawasan perumahan sejauh 2km...kami kembali ke dewan org ramai utk sesi ceramah oleh ustaz Saruji Afandi...dan selepas itu adalah acara mkn2..


Keadaan selepas perarakan..khemah luar tlh dipenuhi oleh pelajar sekolah Sultan Abdul Halim yg turut joint event ini


TN.HJ.Razif membaca doa sebelum ceramah

Ceramah oleh ustaz saruji...gmbr gelap la pulak

Tekun mendengar ceramah..termasuk jiran bkn melayu jgk.. =)

Ibu dan Aunty Ong..1 Malaysia maaa... =)

Semua asyik mendengar ceramah

Makan time..utk jiran bkn melayu

Bersila mcm org melayu... =)

Ini pulak mkn dlm dulang ramai2...

Ini cara yg betul mkn ikut sunnah nabi..tgk cara duduk 2..pandai pun
Begitulah sedikit sebanyak kemeriahan sambutan maulidur rasul di taman mahsuri..event ni turut tersiar dlm berita wilayah RTM dan jgk di Astro Awani...program sebegini sememangnya sgt baik utk mengeratkan silaturrahim dan juga untuk memupuk perpaduan antara kaum selain dr mengingati hari kelahiran Baginda Nabi Muhammad s.a.w...Alhamdulillah..event ini berjalan lancar dr mula sehingga ke akhir...sekian... =)

2 comments: