BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, 29 January 2012

Masak Memasak Masaklah Kau...!!

Hye2...cam best je tajuk entry ni yer dak...sukahati den lah nk perasan sorg2...actually hri ni ptutnya hari minggu kan..tp dkt Kedah hari ni dh sekolah n hari kerja..so sunyi sepilah waktu pg di taman mahsuri ni...dkt rumah cuma tinggal sy,kakak n adik bongsu..adik sy yg bongsu ni tghri nk pergi sekolah..dia sekolah ptg...so kakak yg mithali ni pun preparelah mkn apa yg ptut nk bg adik mkn..(time cuti n ada kt rumah saja lah boleh masak pun)..sblum ni maybe dia mkn merapu rapu...kesiaaannnn..xtau nk masak apa sdgkan byk bhn mentah  dlm refrigerator 2...lalu peti ais pun dibuka...
  Nasi putih...simpan lama2 xbest jgk
                                                


hmm ada nasi putih yg lbih2 sblum ni...jwb dia 'hai nasik goreng'...mkanan plg senang nk masak dlm dunia..betui dakkk....maka bergegaslah chef amatur ni buat preparation bhn2...inilah dia rencah nasik goreng cili padi/cili api/cabai melaka...

Ada cili padi atau org kedah pggil cabai melaka,bwg putih,bwg merah n kobis ckit

ada jgk ayam kfc smlm n ayam goreng yg xhbis..kita campoq skali..xelok membazir kan..



pas 2 apa lg..tumbuklah...bising 1 dapur oii..sorrylah yer jiran2  sekelilingku..haha..tgklah 2..tgn yg disangka lembut menghayun buaian..menumbuk cili di dalam lesung.. hihi..

tumis time...sy sorg sja yg boleh bau dia tau..smpai terbatuk batuk..hahaaaa

                                  

then campurlah semua sekali...sambil2 goreng 'adik..cpt siap smua..pkai baju skolah siap2..skgi mai mkn'..hehe..klentung klentang bunyi masa tgh goreng ni..dahsyat betui kalah masterchef..


   haa..dah siap pun semangkuk nasik goreng cili padi...jemput2 semua..hihi


                


yang ni special utk adik..tmbh telur mata lg..mkn dik mkn bg gemuk..kedekiang sgt..


       
ada lg...ni bekal utk adik bwk pergi skolah...mkn dgn kwn2 ye..byk ni...



                         

So yg 2 saja lah menu utk hari ni Nasik goreng cili padi telur mata...sedap ka xsedap ka mkn sudahla noh my siblings...nti boleh masak mcm2 lg..hehe..den bukannyo tukang masak....tp memasak ni sbnrnya sgt best..biar la xhebat mana pun tp puas hti dpt bg adik2 mkn..hehe..org perempuan kn..kena la tau jgk masak..xgitu women di luar sana smua..hihi..dh lpas adik sy mkn kenyang2..time 2 go to school la plak..cptlah siap dik oiii...

ni la adik sy 2..baru form 2..ntah natang apa dia buat pun xtau 2..

                          
tgk 2 duk menyegak lg sebelum p skolah..hehe

                                         

dan lg pose..nama dia aina...jgn nk ngorat ye..she's still under age...


                       
bas sekolah dh mai 2..lwk tau bas sekolah dia..adik sy yg 2nd last 2 panggil 'roti bergerak' sbb bentuk bas 2 mcm roti yg slice 2..aina plak  pggil bas 2 'si buruk rupa'..hahaaa..mmg buruk pun..tp buruk2 bas 2 pun smpai jgk hang kt skolah kn dik..naik sja lah..hahaha


melintas ke seberang sana sbb nk naik bas
                         

Aunty India yg baju biru 2 lah driver...baik sgt..suke senyum..

                              



inilah dia roti bergerak ataupun si buruk rupa 2..hehehe..lawak betul..bye2 dik..pi sekolah jgn main2..

huh...lega dpt tunaikan tgungjwb utk adik2 hri ni...nti adik yg 2nd last,alia plak balik nk mkn..sy pun nk pi byr ansuran bulanan si 'Iqram' dgn kakak sy...cuti2 ni sbnrnya bosan gak kt rumah..tp xpelah..sementara nk face dgn sem akhir yg pastinya sgt mencabar nanti..nilah masanya utk relax2 n tenangkan kepala otak yg yg serabut ni...enough 4 today.... =)










Friday, 27 January 2012

Dugaan..( Part 2 )

Alhamdulillah...kenyang..baru lepas mkn..hehe...hri ni nk smbung tulis entry demam..xhbis lg cerita demam ni...nk tau masa demam hari 2..sy sebenarnya mmg sgt rasa xlarat smpaikan kdg2 rasa nk rebah..tp sy lwn semua 2 dan gagahkan diri..cuma Tuhan yg tahu betapa xlaratnya sy masa 2...dgn suara yg serak kalah Ella...tekak perit..smua yg ditelan pahit sja..saya rasa pelik sbb bila bgtau dkt ibu dia ckp..'xdak apalah 2...skrg kn musim demam..mkn ubat n jwb exam elok2'...ibu mcm xrsau pun bila sy smpai kena ambik darah la..tp nk tau bila balik rumah..barulah ibu buka cerita..kata ibu..sbnrnya ibu sgt risau tkut sy kena denggi..tp dia selamba cool nk sedapkan hati ...padahal ibu sampai xboleh tidur rsaukan demam sy yg xbaik2 tu..see..ibu mana yg xsyg n xrsaukan anak dia kan...ibu sembunyikan kerisauan dia sbb xnak sy terganggu masa busy siapkan work n nk exam...I LUV U IBU... =) bercakap psal final work sy pulak..nk tau apa jd...Pn. Nazirah ada bg seminggu tempoh untuk completekan balik work 2 pada siapa2 yg rasa nk wt balik...masa 2 sy xda sbb lpas asses trus balik...pendant sy 2 zura tlg ambik bwk balik..thanks again zura..dia ckp nk temankan pegi plating..sy pun setuju la..tp memandangkan demam xbaik2 dan hnya mmpu terbaring,anislah sekali lg yg jd mangsa...dia yg tlg bwk produk sy 2 pegi plating dgn apeng...timekasih anis n apeng...sy sendiri xsmpt tgk live produk 2 lpas dh plating..just dpt tgk gambar sahaja..inilah dia...

Bila dah plating macam cantik pulak kan..hihi
                                     


saya harap sgt Pn. Nazirah berpuas hati dgn work xseberapa sy ni..dlm pada 2 sy rsau jgk sbb jewelcad xbuat...sy tkut sgt klau xlulus subjek ni..oh noooo...xnak sangkut.. =( tawakkal sahajalah...sy dh cuba bg yg terbaik...sy xpedulikan demam dan sakit sbb nk siapkan work2 ni semua...sy terima smua ini sebagai ujian dan dugaan dr Allah S.W.T...bersyukur jgk sbb dlm kesakitan Allah masih bg kekuatan untuk sy bertahan dan siapkan semua kerja2 walaupun xperfect.. THANK YOU ALLAH...

Macam 2 lah kisah demamnya..so kpd kwn2 shbt handai n sesiapa saja beringatlah..klau rasa nk demam ckit cepat2lah pergi klinik jgn biar n lengah2..nti jd mcm sy...xdgr ckp ibu sgt..pergi klinik lewat 3hari..Oh yaa dkt cni jgk sy nk ucapkan takziah buat keluarga Allahyarham Izwan Pilus atas kepulangannya ke rahmatullah baru2 ini...sy mmg xda kena mengena dgn izwan pilus tp masa dpt tau brita kematian dia 2 dan punca kematian dia 2 buat sy sgt takut..izwan meninggal sebab demam yg berlarutan,jangkitan kuman dlm darah dan jgk ada terkena virus kencing tikus..bila sy dgr pasal kuman dlm darah 2 trus dlm hati berkata..'alamak..sama mcm aku kena je'..Ya Allah sy takut sgt...yelah..result darah sy smpai skrg xdpt jwpn lg..tp sy xseteruk arwah izwan...moga arwah Izwan Pilus ditempatkan dlm golongan org2 bertaqwa dan moga rohnya dicucuri rahmat...sy suka sgt lagu kembali senyum 2..damailah kamu di sana ye..

Izwan Pilus dalam kenangan
                                                           

Ingatlah semua..dalam kesibukan kita seharian..kesihatan kenalah diutamakan (ceh pndai pesan..dh terkena bru nk pesan kt org lain) hehe...sbelum ni sy xpenah demam seteruk ni..harap inilah yg terakhir..insyaAllah sy akan sentiasa jaga kesihatan selepas ni.,.matlamat sy sekarang ialah nk tambah balik berat yg trun 3kg sepanjang xlalu mkn hri 2..ibu pun sruh mkn byk2 bg gemuk..hehe..ada yg support...mungkin bila dh sem baru nti sy akan gemuk kut..haa haa haa...sekian dulu yaa...adiossss... =)

Thursday, 26 January 2012

Dugaan... (part 1)

Hye2...sapa sana ckp...hihi..mrapu plak dh..hari ni rasa nk cerita 1 kisah yg menyayat hati..ahhaii poyo aih...nk tau x kisah apa??kisah demam...hehe..mcm ni..minggu 2 adalah minggu untuk final assesment (around 9-13 january) utk subjek major jewelry...mmg dugaan yg hebat bg saya kerana tiba2 diserang demam yg sgt teruk...mula2 igtkn demam biasa..so just beli panadol and 100 plus...dgn harapan okaylah..tp lpas dua hari..demam makin teruk..kepala pening yg amat..sy pun call lah ibu saya bagitau..ibu pun tanya 'awat x pi klinik?sy ckp la dh bli panadol n 100 plus..(sbelum 2 ada jgk tibai mishy nisa punya panadol 4bijik..sem dpn aku gnti yer nis... =P)..dua hari lpas 2 badan pun dh makin lemah..skejap panas skejap sejuk...sungguhpun begitu..dgn sisa2 kudrat yg masih ada saya bgun jgk untuk siapkan kerja..nasib baik msa 2 ada pya..housemate yg tlg sy sama2 wt kerja...dia tlg saya solder2 apa yg patut..sy sgt terhutang budi dgn pya...dia byk tlg saya..saya rasa sgt segan time tu sbb pya byk tlg sy...saya x smpai hati biar dia tlg saya free2 saja...trus sy kuatkan diri bgun dan xhiraukan demam sy ni..klau dilayan demam ni mmg 1 apa pun xjadi...sambil2 pya tlg sy..sy pun sama tlg dia balik..kami tukar kerja..biasalah..setiap org msti ada kelebihan dan kekurangan..jadi kami sama2 lah tlg siapkan kerja masing2..pya tlg sy solder,sy tlg buatkan report jewel n seramic dia...barulah adil kan...hihi...walaupun demam n xlarat masa 2 tp hepy sgt dpt wt kerja sama2 dgn kwn2..msa 2 awi n mishy nisa pun buat kerja sama2...sgt sronok smpai terlupa diri tgh xsihat..hehe..sehari sebelum assesment...sy rsa pening n xlarat sgt2...hari 2 jugak nk pergi plating produk tp sy lgsung xde kudrat nk bgun..semalaman sblum 2 saya xtidur siapkan produk...lepas subuh sy pun trus terbaring...mishy nisa a.k.a anis bwk iqram sy pergi asses..pya n awi plak pergi asses seramic..yg tggal sy dan bella saja kt rumah....bella bancuh air teh suruh sy minum...hehe..sambil 2 saya tggu hana dtg ambik nk tumpang bwk produk g plating..bila hana smpai sy terketar-ketar bangun...hana dh tgu lama kt bwh...sory yer na..sbb lmbt trun masa 2..xlrat sgt..hehe...masa 2 suhu bdn sgt panas..smpaikan sy tersedar yg sy meracau sorg2 masa tidur...lepas bg produk dkt hana...sy trus naik n smbung baring...fikiran celaru masa 2..sy takut produk saya tercabut setting batu bila plating..sbb klau nk diikutkan sy nk pergi sndri kedai plating 2...takut punya pasal..sy call lini xbg plating produk sy..so xjdlah plating hari 2 dan hana bwk balik sy punya produk yg buruk 2..hehe...lpas 2 sy dh xtahan..mmg nk kena pegi klinik..sy tggu anis balik dan mntak dia hntarkan ke klinik uitm...bla bla bla bla...pot.pet.pot..pet...

*ni plak situasi kt klinik  uitm
doktor  : kenape dgn awak?
saya     : xtaulah doktor...demam xnak baik2 ni..sy dh la byk keje nk kena settle
doktor  : muka awak pucatlah..awak okay x ni?
saya     : pening ckit dktor..tp okaylah
doktor  : dh brapa lama awak xtido ni?
saya     : ntahla..byk mlm jgk..sy bkn xnk tido tp bila nk tido mata xnk pejam..insomnia kut
doktor  : awak msti slalu rasa seram sejuk time mlm n subuh kan...skrg ni..awk pegi     
               makmal..ambik darah dulu..lpas 2 dtg jmpa sy balik
saya     : sakit x doktor (smbil sengih2)
doktor  : sikit je..pergi dulu nti dtg balik ye

*lepas ambik darah ( tak sakit punnn... =) hehe )

doktor  : sy dh check darah awak...ada kuman dalam darah..
saya     : haa??sbb apa ye doktor ada kuman
doktor  : sy xdapat trace lg..mungkin ada pergi mana tempat awam..mungkin jgk alergic..
saya     : denggi ke doktor?
doktor  : boleh jd...tp jgn rsau xpasti lg pun..esok awk dtg ambik darah lg...skrg ni pun mmg musim denggi
saya     : esok sy ada assessment
doktor  : awak course ape?
saya     : art n design...sy buat jewelry..byk habuk ckit..ke darah sy ade kuman sbb byk main metal? (cuba sedapkan hati..hihi)
doktor  : hmm..mungkinlah..xpe esok mntak dgn pensyarah..dtg ambik darah lg..badan awk 2 lemah..patutnye kena rehat je..sy bg ubat dulu...jgn lupa dtg esok..ni sy bg kad  appoinment..tunjuk dkt lecturer..balik nnti rehat jgn buat kerja berat..
saya     : okay doktor

balik tu terus singgah pergi print lah...bli sup lah..dr pagi xmkn(sbenarnya byk hari dh xlalu mkn)hehe..nsib baik ada anis yg tlg itu dan ini..timekasih nis... hihi...smpai kt rumah trus mkn sup xsedap 2..mkn ubat n trus tido..kerja byk lg xsiap..yg pasti jewelcad mmg lgsung xbuat...xlaratnya pada masa 2 hanya tuhan yg tahu...lama jgk tertido..tekak sakit n segalanya sakitlah...wlaupun tido..dlm kepala ni duk rsau pkirkan kerja yg msih xsiap...pkul 10 mlm..sy gagahkan diri siapkan semua skali - report,tech.drawing randering,touch up sketches..sy xpdulikan rasa sakit sbb tkut keja xsiap..smpailah cerah berjaya jgk siapkan smua tp xperfect lah..produk plak xkilat..lap2 mcm 2 saja dgn brasso..sy dh sgt2 xlarat time 2..



                                        
nilah rupa produk sy yg xberkilat n buruk yg dibawa pada hari asessment
(pendant series)

sampailah time assesment...sy trus bgtau pn. nazirah keadaan diri sy masa 2..sy pun dpt la asses dulu..kiranya org yg first la (padahal sblum ni pun mmg slalu jd org first yg kna asses..hahaa)...smbil terbatuk time asses 2..sy mntak maaf dkt Pn Nazirah n Prof Alias sbb work sy xperfect..nsib baik Puan Nazirah memahami..n prof alias byk bg idea utk improvement..sy lega sbb xkena marah..hbis asses sy trus nk g klinik...zura tlg hantar time 2..mekacih zuraaa.. sy pun ambik darah lg...hari 2 sy jmpa doktor lain plak..doktor perempuan plak..kali kedua smbik darah m.a 2 lelaki..dia ambik darah sy xbetul kena urat agaknya..smpai lebam tgn saya..n jd lenguh semacam..doktor pun ckp ada bacteria infection dlm darah..hemoglobin sy lemah...darah rendah sbb kurang tido n kurang rest...darah yg kali kedua 2 trus di transfer ke hospital klang n smpai sekarang xtau result lg..dia pun tmbah lg ubat dkt sy..inilah buah tgn dr doktor yg sy dpt...


  Ubat yang complete untuk semua penyakit yang menyerang
pada masa itu

yg bertingkat2 tu ubat tmbah darah n utk stabilkan darah...sepanjang demam 2 saya langsung xda selera mkn...tapi sy mengidam burung puyuh time tu..pelik kan..lepas hbis assesment 2 masih ada 1 paper..xdapat balik jitra lg...masa duk tggu 17 hb 2 sy hnya baring..bgun mkn ubat dan tido...sy igt lg masa hri exam 2 sy batuk truk dlm dewan...ptg 2 jgk lpas exam trus sy balik Kedah..gotong royong pun sy xjoin sbb nk blik jumpa doktor kt jitra pulak memandangkan demam xbaik2 dan hospital klang lambat bg tau result darah sy 2..maaf ye kwn2 sy xjoin gotong royong kt bengkel 18hb tu..haha..yg plg best bila balik rumah timbang berat...wawww...turun 3kg...dr 49 tinggal 46 saja...hebat kan..hehe.. alhamdulillah la..bila balik rumah makin sihat dah..dan sekarang dh makin sihat cuma kena selalu beringat sbb darah msih rendah...overall,ada lg yg sy nk cerita sbnrnye..tp penat dh la..nti sy sambung lg ye..ckup dlu untuk first part ni..hihiii..... =)









Wednesday, 25 January 2012

Alkisaaaahhh... =)

Salam....i am aza....born a time ago on 8th of July 1989...actually i'm willing to have a blog since last year but just have a chance to have it this year..hihi...sound really busy like a district officer right??hahaa..what da hell i'm talking about..i'm also don't know laa..for this 1st entry i would like to introduce who i am..why must puyuh cumil?? hehe... no need to weird of laa..it is just because i like to eat burung puyuh..furthermore the burung puyuh is sooo comelll..like me..hahaa..i'm currently on semester break and just got a time to blogging...i'm a pure malay yaa..kedah lg habaq hanggg...so tukaq to bahasa melayu la pulak..saya ni insan biasa je...comel x saya..hehe..tahun ni umur saya 23 tahun..uisyy tua kan...tp rsa mcm budak2 lg..whateverlahh...saya student uitm shah alam..dh dekat nak habis pun belajaq..apa lagi nk cerita yer...tujuan saya buat blog ni sebab nk share kisah hidup saya..nak baca bacalah..xmau baca A.A.K...ada aku kesah..kih3..bukan nk merapu ka nk menagih simpati dan sebagainya lagi...saja suka2...kira open diary la nih...xpa lah noh ckp campoq2 pun..paham ka xpaham ka buat2 paham sudah..crita2 yg bakal sy muatkan dlm blog2 ni adalah yg dah jadi,yang baru terjadi,yang nk jadi esok lusa pun boleh gak la..yg saja2 nk tulih pun sukahati saya lah blog saya..hahaaa..Okay enough for this time..next time i'll story everything i want kay...so this is the puyuh lovers...


PEACE YAWWW