BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, 19 February 2012

Tok Wan Usop's 1st twin generation... =)

Assalamualaikum...hye uolsss..hihi..mengadewww...sy ni sebenarnya nak cerita pasal sepupu baru saya yg plg kecik..yg plg latest..cerita ni sbnrnya besa2 ja tp yg bestnya sbb sepupu baru sy ni kembar...sgt cumillllllllllllll... so sy jd ciwi sgt dpt sepupu kembar ni...ciwi 2 apa?org2 kedah/utara maybe tau kut..nk terang pun xtau cmna..ciwi 2 mcm syoq gilaaa la kut...

Sepupu kembar saya ni dilahirkan pada 30/12/2011 yg lalu..depa ni dh setahun pun kata mama depa..hehe..yerla..skrg kn dh 2012..hihih..depa ni anak makcik saya yg sy panggil cik ayu dan cik ajib..Nama baby ni Nurul Adani Damia (kakak) dgn Nurul Adani Rania..so..just tgk la gambar kembar pertama dlm keturunan tok wan usop ni...

Ini dia..yang kiri ni Rania..yang kanan Damia

Damia

Rania

Rania tutup mata plak..





Saaaayangggg dia...

hihih

Tggu kembar bgun tido..hehe

Tidoooo

Twin girl with their sis...Husna..smua comey2

Hihi..syg baby comey

Itu shja lah cerita pasal baby kembar...seronoknya klau dpt baby kemba kan..semoga damia dan rania membesar dgn sihat dan menjadi anak yg solehah 1 hari nanti...InsyaAllah... =)

Monday, 13 February 2012

Aku Ada Baucer Buku...Kau Ade???

Hmmm..almost 1 week didn't update my blog...xmo ckp byk..just nk story how i spend my baucer buku 1 Malaysia...btw..thanks government 4 the baucer buku yaa...

Klau anda semua nk tahu..sy telah korbankan Baucer Buku sy sebanyak RM 150 kpd adik2 sy utk beli buku2 revision....hajat di hati nk la jgk shopping novel ke..tp xapalah...berkorban utk adik2 pnya pasal..sy xkisah..janji belajar elok2...

so we all pun berkunjung laa ke kedai buku Popular di Pacific Alor Star...MasyaAllah..punya la sesak dan rmai org..time 2 plak hari Sabtu...dh alang2 sampai..beli jgk la dan beratur agak lama utk membayar...ksian ibu dan ayah kena tggu lama..

Hihi..

Alia..SPM Candidate..tgh pilih buku

bdk ni pun sibuk pilih buku

Aina berpoyo-poyo membaca







Tunggu nk byr pnya ramai smpai smpt lg membaca

Kebosanan menunggu


Panjang lagi barisan kt belakang tu

Pening kepala tgk ramai org sgt beratur

Tgk ibu kt luar cermin tu..menanti penuh sabar..hehe
So mcm 2 saja lah cerita dia..hehe...actually gambar pun xbyk snap time ni..sogan kek org ramai eh..hehe..jd tggl la lg rm 50 baucer utk sy shopping alat tulis utk sem baru nti...thats all.. =)

Tuesday, 7 February 2012

Maulidur Rasul 2012




Salam sejahtera,salam Ukhuwah.salam 1 Malaysia kpd anda2 semua di luar sana...entry kali ini adalah berkenaan perarakan sempena sambutan maulidur rasul di Taman Mahsuri,Jitra,Kedah iaitu taman perumahan sy...program ini adlah anjuran Komuniti Rukun Tetangga Taman Mahsuri...utk pengetahuan anda semua..ini lah kali pertama sy dpt turut serta dlm perarakan ini kerana selepas menjejakkan kaki ke alam universiti..sy menyambut maulidur rasul di kampus sahaja..dan perarakan terakhir yg sy sertai ketika itu adalah semasa maulidur rasul tahun 2009 di uitm Machang,Kelantan.Kebetulan pula pada hari maulidur rasul tahun ini sy sedang dlm cuti semester jd dptlah sy joint perarakan ini...

Family saya...semuanya serba hitam

Muslimin dan muslimat berkumpul sebelum perarakan
Jangan terkejut..perarakan ini turut disertai oleh jiran bukan Melayu yg terdiri dr kaum Cina,India,dan Siam.Sebelum perarakan bermula...semua peserta berkumpul di dewan org ramai berdekaan surau taman mahsuri..Inilah yg dinamakan perpaduan 1 Malaysia.. =)


Sesi pendaftaran..itu jiran dpn rumah sy uncle Eng atau famous dgn panggilan 'Paksu Eng'







Remaja2 Cina

Kaum India...pakcik yg baju hijau 2 melayu ye

3 org meenachi...=)

Yg di tgh berbaju Melayu hitam 2 lah ketua perarakan merangkap ayah sy..=)



Bersiap sedia untuk berarak

Masih sempat berposing mereka ini

Jiran bukan melayu pun get ready jugak

Bergerak ke barisan permulaan.. =)

Barisan hadapan perarakan

Barisan jiran bukan melayu..tp pemegang signboard itu budak melayu ye.. =)

Panas terik tdk dihiraukan...

sambil berarak sambil berselawat ke atas baginda




hihi....
Setelah berarak mengelilingi kawasan perumahan sejauh 2km...kami kembali ke dewan org ramai utk sesi ceramah oleh ustaz Saruji Afandi...dan selepas itu adalah acara mkn2..


Keadaan selepas perarakan..khemah luar tlh dipenuhi oleh pelajar sekolah Sultan Abdul Halim yg turut joint event ini


TN.HJ.Razif membaca doa sebelum ceramah

Ceramah oleh ustaz saruji...gmbr gelap la pulak

Tekun mendengar ceramah..termasuk jiran bkn melayu jgk.. =)

Ibu dan Aunty Ong..1 Malaysia maaa... =)

Semua asyik mendengar ceramah

Makan time..utk jiran bkn melayu

Bersila mcm org melayu... =)

Ini pulak mkn dlm dulang ramai2...

Ini cara yg betul mkn ikut sunnah nabi..tgk cara duduk 2..pandai pun
Begitulah sedikit sebanyak kemeriahan sambutan maulidur rasul di taman mahsuri..event ni turut tersiar dlm berita wilayah RTM dan jgk di Astro Awani...program sebegini sememangnya sgt baik utk mengeratkan silaturrahim dan juga untuk memupuk perpaduan antara kaum selain dr mengingati hari kelahiran Baginda Nabi Muhammad s.a.w...Alhamdulillah..event ini berjalan lancar dr mula sehingga ke akhir...sekian... =)

Friday, 3 February 2012

Revenge's Paid..!!!

Salam Jumaat anda2 smua di luar sana,baik yg berada di bwh katil,di atas pucuk nyior,dale ghok,celah sliding door mahupun di dlm kabinet dapur harap sihat semuanye yer...tgk tajuk entry sy hri ni..haa..takut x.. takut x?? hihi..lexluhh..anda semua tau x?hari jumaat adlh hari cuti untuk negeri Kedah..jd smua org xkerja n bdk2 pun xskolah laa hri ni..(yg kena kerja jgk hri ni 2 biaq pi kt depa la...pdn muka...hahaa)...hri ni sy sgt puas hti sprti mna tajuk entry sy 2..sy dh berjaya balas dendam!! huhh...

hmm...seawal sblum subuh lg kami 1 fmly dh bgun..pergi solat subuh berjemaah  dkt masjid bandar darulaman..then dgr kuliah subuh dr seorang sheikh yg sgt pekat bhsa jawa dia...lpas 2 blik dr masjid ayah ajak semua pi mkn roti canai dkt warung cikdie...slps dh hbis mkn kami smua p hntr adik sy yg form 5 pergi tusyen dkt pekan jitra...then kami smua trus ke 'nat Tok Jalai'...cerita dendam sy bermula di sini... =)

klau smua nk tau 'nat' ni klau bhsa standartnya adlah pasar pagi...kt tmpt lain mybe pggil pasar pagi kn tp klau dkt area kedah/perlis ni pasar pg org pgil 'nat'...tok jalai ni plak nma tmpt...so kami pun pergilah nat tok jalai beramai-ramai..ni nk habaq hang..biasanya tiap mggu ayah n ibu saja yg pi nat tok jalai ni..tp disebabkan misi membalas dendam..hari ni sy turut serta mai ke nat ni..kakak n adik sy aina pun turut sama meng'escort'...dkt nat tok jalai ni ada mcm2..bhn2 mentah,makanan,baju2 n mcm2 lg laa...


Inilah dia nat tok jalai yg sentiasa penuh dgn org



Kami 1 family pun berjalan la menjelajah nat ni nk beli brg2 mcm2...mcm ni lah panorama yg terdapat dkt nat tok jalai di pagi jumaat penghulu hari ni...
 
Tuan Hj Razif selaku ketua rombongan sedang mendahului



Budak poyo dan ibu tercinta
Angry Bird..hihi
ada yang bru nk buka gerai



Mangsa-mangsa kekejaman manusia...haha
Sotong...bukan sutun tau
kepah...selonggok 3 ringgit..(lawak je)
Udang size S,M dan L... =)
Ikan keli...one of my favourite
Ikang preh (ikan fresh)..hihi
Sayur sayuran
gerai makanan..mcm2 ada
macam 2lah serba sikit scenery yg terdapat di tok jalai..persoalannya..apa yg sy dendamkan sgt 2???jeng..jeng..jeng..tadaaa....

Burung puyuh habaq hanggg...cumil x? =)
kita zoom sikit..hehe

haa..inilah dia..sy mmg berdendam gila dgn si puyuh ni...dia yg cr pasal dulu..masa sy demam seminggu hari 2 dia dh buat sy mengidam nk mkn dia..tp masa 2 xda selera..mmg sy dendam sgt xdpt mkn dia masa 2..skrg terimalah nasib kau...aku nk mkn kau puyuh biar terbalas dendam aku dkt kau..hahaha...puyuh ni 3 ekor RM10...sy mmg suka sgt mkn burung puyuh...tp xdpt la nk mkn selalu..hihiiii...

sy yg pilih sendiri..hoho
angkat sikit...hehe,,ala brader blkg 2..jd background plak dia
Ibu pilih sayur
Dah dpt apa yg sy nk..apa lg..jom la blik xsabar nk goreng puyuh ni
'Perembiang' tersohor (tukang bawak barang2..hehe)

Smpai sja di rumah..first skali ambik kisah hal si puyuh ni dulu la...hihi..ini yg penting..dh lama mengidam nk mkn kut..kalah org pregnant punya mengidam..=p
Hai uollsss...sexy x sy pose mcm ni..hahaa
Aduiii..tolong kepala sy putuih...haha
Hasilnya...puyuh goreng idamanku...sedappp habaq hanggg
Kebetulan pulak jiran blkg rumah pun bg gulai puyuh masa mkn tghari td..hihi
Selain 2...ada jgk ibu sy masak yg sedap2 utk mkn tghari 2..kakak sy pun masak jgk..hari jumaat je mmg mkn sedap2... (xgemok2 pun..huhh)...sy pulak menggantikan tugas alia utk menumbuk sambal belacan hri ni..gmbr xsmpt snap ayah dh mkn dulu..hihiii
Gulai kepala ikan campur ikan temenung (ikan kembung)
sayur manis semanis tukang buatnya (ibu laa 2) =)
Menu wajib...ikan temenung goreng.. =)

haa...yg ni pinggan saya..cumil kn portion puyuh 2..haha...dpt mkn dia ni lauk lain xusik sgt dh pun xpa..

Alhamdulillah terbalas sudah dendam sy nk mkn puyuh...( nak lagiiiii...hehe)...in conclusion..hari ni mcm2 xtvt la jgk yg sy buat wlaupun dkt rumah saja..kpd anda2 smua..rugi tau sapa yg xmkn burung puyuh..gila sedap nk habaq bg kt hampa....hehe...kalau kt kedah murah ja burung puyuh ni..sy biasa mkn kt shah alam mahal..tp sedap n sbb suka pnya psal mahal pun xdak hal lah..hehe..okay..enough for the 1st entry in february ni...kpd burung puyuh..aku puas dpt mkn kau hari ni..hahaha !!!